Относно

Здравейте! Добре дошли в моя блог, посветен на творческото писане. Радвам се, че сте тук и се надявам, че ще ви бъде приятно да прочетете това, което имам да кажа за любимото си занимание.

За блога

Чудили ли сте се какво знаят големите писатели и сценаристи, което ние не знам? Сякаш всички успешни произведения, които те създават следват някакви правила, критерии или закони, които ги правят предпочитани. Можете ли да направите вашата проза също толкова ефективна като тяхната? Как те се преборват с писателския блокаж?

Иска ми се някой да ми беше отговорил на тези въпроси преди петнадесет години, когато започвах да се занимавам с писане. За съжаление, струва ми се, че в нашия славянски свят нямаме същия прагматичен подход в литературата като на запад и по-конкретно англо-саксонската традиция. При нас всичко е съвсем абстрактно и до голяма степен неприложимо в чистата си форма. Към писането е спуснат някакъв воал, което го прави мистично и недостижимо. В това има известна истина, но от друга страна то не се различава много от всяка друга дейност.

Искам публикациите тук да са непринудени и лесни за четене, но с информация, която е полезна за занаята. Изумен съм колко много ресурси има на английски език, които не са налични на български, като в случая не говоря за литературна теория, а по-скоро за практически съвети; за това как да направим живота си на писатели по-лесен, как да пишем ефективно и как да подобрим процеса си. Именно това е основната цел на този блог – да ви предостави ключове, инструменти, лостове и платна.

За мен

Казвам се Теодор Марков и съм любител писател. Правя своите опити в писането от петнадесет годишен, за съжаление не съвсем успешни, защото все още не съм успял да завърша голяма творба. Чувствах се сякаш нещо все ми се изплъзва. Вече съм на тридесет и две години, но все още не съм се отказал да преследвам мечтата си – издадена книга. Имам няколко започнати романа, а последният, върху който работя пиша от около година.

През годините успях да събера знание, с което си отговорих защо толкова време нещата не ми се получават и вече работя върху подобряването им. Реших да съставя този блог, както с цел да публикувам съвети и личен опит, така и да събера за себе си един справочник с всичко, което считам за ценно и използваемо. Надявам се, че ще намеря съмишленици, с които заедно да вървим по този път.